Pentuja

Lystille (RTK2 Jepjep Better Be Good) syntyi kolme pentua 17.9.2023. Meillä on kaksi poikaa (mv ja pv) sekä yksi tyttö (mv). Pentujen isä on RTK2 TK1 Quicket In Action "Sulo". Tähän pentueeseen ei oteta enää pentutiedusteluja. Parhaiten kuulumisia seuraat meidän FB-sivuilla.

Tavoitteena rotumääritelmän mukainen bordercollie, jolla on edellytykset monipuolisen harrastamiseen sekä tasapainoinen luonne ja hyvä terveys. Pentujen vanhemmat ovat aina PEVISA-määräysten mukaisesti terveystutkittuja ja niillä on harrastus- ja näyttelytuloksia. Teen koirilleni myös laajasti muita terveystutkimuksia (kuvaan selän ja olkanivelet, sekä tutkitutan polvet ja teen silmille gonioskopian). Pyrin yhdistämään vanhemmat, joilla ei ole samoja heikkouksia tai virheitä ja jotka tasapainottavat ominaisuuksiltaan toinen toisiaan. Koirani ovat pääsääntöisesti sukujuuriltaan Australiasta ja ne edustavat ns. showtyyppiä. En koskaan käytä jalostukseen koiraa, josta en itse pidä. Jalostuskoira on aina terve, keskivertoa parempi yksilö, jonka taustat tunnen tarkaan mahdollisimman laajasti. Teen yhteistyötä useiden kasvattajien kanssa Suomessa ja ulkomailla. En käytä jalostukseen koiraa, joka on agressiivinen, arka, häiritsevän vilkas tai paukkuarka. Vaalin hyviä emo-ominaisuuksia ja jatkan vain linjoista, joissa emät sallivat luonnollisen astutuksen, synnyttävät elinvoimaisia pentuja sekä hoitavat pennut omatoimisesti ja huolellisesti.

Pennut luovutetaan rekisteröitynä (SKL), virallisesti silmäpeilattuna, tunnistusmerkittynä (mikrosiru) ja eläinlääkärin tarkastamana. Tautitilanteesta riippuen pennut saavat myös elävän parvo-rokotteen ennen luovutusta. Käytän aina Suomen Kennelliiton sopimuskaavakkeita myydessäni ja sijoittaessani pentuja.

Pennut madotetaan kasvukodissaan kolme kertaa ennen luovutusikää ja pennut ruokitaan laadukkalla Eukanuba-täysravinnolla (Eukanuba Puppy&Junior Lamb&Rice). Samaa muonaa tulee pentujen mukaan uuteen kotiin ja sillä toivon, että pentua ruokitaan koko kasvuikä (vuoden ikään asti). Täysravinnon lisäksi pennut saavat meillä raakaa jauhelihaa, luita sekä hapanmaitotuotteita. Emä saa vapaasti imettää pentuja aina luovutukseen asti.

Emä madotetaan juoksun alussa ja lisäksi se saa pitkän matokuurin tiineyden aikana 40vrk -> 10 päivän ajan (jolloin mahdolliset koteloituneet madot aktivoituvat ja pyrkivät kulkemaan istukan kautta pentuihin) ja kolmesti pentujen madotuksen yhteydessä. Myös kodin muut koirat madotetaan säännöllisesti 3 x vuodessa.

Ensimmäiset kolme viikkoa pentujen ja emän elämä rauhoitetaan ylimääräiseltä stressiltä eli ne tapaavat vain emälle ennestään tuttuja, rakkaita ihmisiä, mutta tämän jälkeen vieraat ovat erittäin tervetulleita. Pentuja käsitellään syntymän jälkeen päivittäin ja ne oppivat luottamaan ihmiseen jo ensimmäisten päivien aikana. Pennut totutetaan käsittelyyn, erilaisiin alustoihin, autoiluun ja kaulapantaan syntymäkodissaan ja ne pestään kertaalleen ennen luovutusta ja niille opetetaan sisäsiisteyden alkeet (pääsevät ulkoilemaan aidatulle pihalle säästä riippuen 4-5 viikon iässä alkaen). Pennut tapaavat vieraita, turvallisia koira jo syntymäkodissaan sekä saavat paljon ihmiskontakteja (myös lapsivieraat ovat tervetulleita). Pennut ehdollistetaan klikkeriin ruokailun yhteydessä ja niiden kanssa vietetään paljon yksilöllisesti aikaa. Pennuille pyritään tekemään pentutesti 6 viikon iässä.

Meillä emä saa aina hoitaa pennut omatoimisesti ja sillä on aina vapaa pääsy pentujen luo. En treenaa enkä kisaa astutetun, tiineen tai imettävän nartun kanssa. Emä pääsee päivittäin (halutessaan) mukaan pitkille metsälenkeille ja muutoin se saa keskittyä pentujen hoitoon täyspainoisesti, ilman ylimääräisiä häiriöitä. Pääsääntöisesti emät haluavat aloittaa lenkkeilyn pentujen ollessa 10-14 päivän ikäisiä. Pentujen jälkeen emä saa palautua tiineydestä ja imetyksestä rauhassa. Päätös treenikentille paluusta tehdään yhdessä kokeeneen, tutun fysioterapeutin kanssa.

Syntymättömille pennuille ei oteta varauksia, mutta mieluusti tutustumme pennuista kiinnostuneisiin ihmisiin jo etukäteen. Meille voi sopia myös rotututustelukäynnin ajankohtaan, jolloin talossa ei ole pentuja. Pentujen lopulliset kotivalinnat pennuille tehdään vasta noin 6 viikon iässä siten, että kukin pentu löytäsi sopivimman kodin ja siten, että kukin pennunottaja saisi omiin kriteereihinsä parhaiten sopivan pennun. Ostajat eivät saa itse valita pentuaan, eikä pennuilla ole jakojärjestystä. Toivomuksia pennun suhteen saa toki esittää. Uskallan myös sanoa, mikäli pentueessa ei ole ostajan toiveita vastaavaa pentua. Minulla ei ole kiire jakaa pentuja tuleviin koteihin, mielummin pidän jonkun pennuista pidempään itselläni kotona, kuin hätiköin kotivalinnoissa. Väritoivomuksia pennuille ei oteta.

Pentujen mukana seuraa kattavat kirjalliset hoito-ohjeet sekä vanhempien esittely ja 8 sukupolven sukutaulu sekä sisarusten omistajien yhteystiedot. Muttaburra kasvateilla on oma keskusteluryhmä Facebookissa ja pyrimme järjestämään tapaamisen "sukulaisten" kesken vähintään kerran vuodessa. Jo perinteinen Hirmulisko piknik pidetään erikoisnäyttelyn yhteydessä.

Pennuille luvataan 24/7 käyttötuki loppuiäksi. Haluan jatkossa kuulla säännöllisesti, mitä kasvateilleni kuuluu. Ja tarpeen mukaan pyrin auttamaan ja ohjaamaan pennun omistajia eri harrastusten pariin. Mikäli itse en osaa neuvoa, pyrin löytämään apu koiraystäviltäni. Pennunomistajat saavat halutessaan rotuyhdistyksen SBCAK ry:n rotuinfon sekä kasvattajapaketin.

Pennuille haetaan ensijaisesti harrastavia (agi, toko, PK, pelastus) koteja, joissa on aiempaa koirakokemusta. Ensimmäiseksi koiraksi on tarjolla lukuisia helpompiakin rotuja. Pentuja ei myydä pelkästään lemmikeiksi, näyttelykoiriksi tai työkoiriksi maatiloille. Mikäli kodissa on jo muita koiria, toivon nuorimpien ikäeron olevan vähintään 2v., jotta valtataisteluilta vältyttäisiin koirien aikuistuessa. En kasvata pentuja värin mukaan, joten "värillistä" pentua haluavat tiedustelut ohjaan muille kasvattajille. Lisätietoa bordercolliesta rotuna löytyy parhaiten rotuyhdistyksen sivuilta SBCAK ry.

Mikäli olet kiinnostunut pennuista, ole yhteydessä hyvissä ajoin ja kerro lisää itsestäsi ja toiveista koiran suhteen.

Yhteystiedot
Miia Mustonen, Oulu
miia(a)muttaburra.info
puh. 050 434 2851
(pentutiedusteluja ei tekstiviestinä) parhaiten minut tavoittaa arkisin klo 17 jälkeen.