Retku x Mahti pentue syntynyt 19.6.2012

Fi Ava Fi & Ee Mva PmJV-05 BH Pikkupaimenen Razzle Dazzle "Retku" x Anadune Completely Awesome "Mahti"

Juoksu alkoi 3.4.2012.
Astutettu onnistuneesti 17.-21.4.2012.
Ultrattu tiineeksi 16.5.2012.
Pentue syntynyt 19.6.2012. Meillä on 4 urosta ja 2 narttua.
Luovutus 7.8.2012 ->.
Kaikilla pennuilla on nyt oma koti.
Yhdistelmä KoiraNetissä

Pentueen sukutaulu (c) Anadune

Retku kesä 2009, kuva Juha Lehtikangas

Pentueen emä Retku

Nimi: Pikkupaimenen Razzle Dazzle
Tittelit: Fi Ava Fi & Ee Mva PMJV-05 BH
Väri: Punainen valkoisin merkein (ee-red), kantaa d-värigeeniä (diluutio)
Syntymäaika: 9.9.2004
Kasvattaja: Sari Solanti, Palokka
Omistaja: Miia Mustonen, Oulu
Isä: Aust & Am & Fin & Est Mva V-04 Nahrof the Cohort TD "Coh"
Emä: Kans & Fin Mva V-98,-99,-00, -03 PmV-99 Borderfame Talk Oth Town "Jojo"
Korkeus: 50,5 cm
Paino: 19 kg (9/2008)
Purenta: leikkaava purenta, puuttuu yksi -P1 välihammas (yläleuka vas.)
Lonkat: A-A (lonkkaindeksi heinäkuu 2011 105, arvosteluvarmuus 73%)
Kyynärpäät: 0-0
Polvet: 0-0
Selkäranka: terve, ei muutoksia
Silmät: terveet pentuna ja aikuisena (viim. 4/2011), geneettisesti CEA terve (vanhempien tulosten perusteella)
Gonioskopiatutkimus: terve
TNS: geneettisesti terve (vanhempien tulosten perusteella)
Luonntesti: Yli-Ii 17.9.2006 Pekka Orava & Pasi Halme (ikä testihetkellä 2v. 1vko)

toimintakyky +1 kohtuullinen
terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
puolustushalu +3 kohtuullinen hillitty
taisteluhalu +2 kohtuullinen
hermorakenne +1 hieman rauhaton
temperamentti +3 vilkas
kovuus +1 hieman pehmeä
luoksepäästävyys +2 luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
laukauspelottomuus + laukausvarma
yhteensä hyväksytty +159 pist.
MH luonnekuvaus: suoritettu syksyllä 2009, Ampuminen: 1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön. Tarkempi erittely Retkun omalla sivulla ja KoiraNetissä
Toko: AVO1, kilpailuoikeus VOIttajaluokaan.
PK: suorittanut BH-kokeen 5/2009.
Paimennus: Lampaat; sytyttely syksy 2005, sytyttely (on syttynyt) + aloittelijoiden ryhmä kesä 2006. Harjoiteltu kesät 2007-2008,2010. Hyvä tasapaino, etäisyys ja flänkit. Ei ole voimakas silmäkoira.
Agility: Maksi-3 (kaikki nousutulokset 1- ja 2-luokissa nollavoittoja supermiinuksella): 3-luokssa viisi nollavoittoa, karsintatulokset MM2008, MM2009, osallistumisoikeus SM2009. Suomen Agilityvalion arvo 4½ vuoden isässä. Kaksi 0-voittoa hyppyluokasta eli yhtä hyppy-SERTiä vaille hyppyvalio. Nuorten (10-13v.) Suomenmestari 2011 ohj. Noora Kettunen 12v.
Näyttelyt: Fi & Ee Mva, ROP-pentu, 7 x SERT, 3 x CACIB (Suomi, Ruotsi, Viro), 4 x ROP, VSP, RYP2, RYP3, PMJV-05
Jälkeläiset: Retkulla on kaksi aiempaa pentuetta (2007 ja 2009), jossa on yhteensä 16 pentua. Kaikki Retkun jälkeläiset on terveystutkittu, lonkat 13 x A/A, yksi B/B, yksi B/C ja yksi C/D. Kyynärpäät 16 x 0/0. Yhdelläkään Retkun jälkeläisistä ei ole ollut epäilyttäviä ontumisia kasvuaikana tai todettuja OCD-muutoksia. Kaikilla uroksilla on kivekset normaalisti laskeutuneet. Yhdellä pennulla on ylipurenta, yksi pennuista on syntymäkuuro (valkovoittoinen pään väritys) sekä yhdellä on sidekudosta keuhkojen alaosassa (syy tuntematon).
Luonne: Retku on melkoinen persoona. Sillä on erittäin suuri saalisvietti ja taistelunhalu. Palkkana käytetään lähes pelkästään patukkaa, lypsykumia tai nahkarukkasta, noutaa ja kantaa kaikkea erittäin mielellään ja tuo aina innokkaasti takaisin ohjaajalle. Ja vieraallekin ohjaajalle, Retku ei ole niin tarkka, kenelle töitä tekee, kunhan palkkaa saa. Ja palkaksi käy vaikka 2 kg noutokapula tai tunnaripulikka heiteltäväksi ;-) Makupalat kelpaavat myös (on ahne), mutta vain, mikäli lelupalkkaa ei ole näkyvissä. Ei tarvitse viritellä eikä nostaa kierroksia. Mutta toisaalta ei myöskään kuohu yli eikä sählää. Hyvin keskittynyt ohjaajaan. Ei välitä ulkopuolisesta häiriöstä eikä muista koirista. Ääntä Retkusta lähtee agiradalla, eli pitää saalishaukkua edetessään.

Arkielämässä Retku on aina ollut hyvin helppo koira. Se lepää, kun ei ole mitään toimintaa ja kotona se vetäytyy omiin oloihinsa nukkumaan. Ei ole koskaan hajottanut paikkoja kotona eikä ole vaatinut erikoisjärjestelyjä (ei ole häkitetty tai rajattu kotona pentuna). Löytää paikkansa niin kylässä kuin hotellissakin ja autossa matkustaa hiljaa nukkuen. Lenkillä pysyy vapaana ja lähietäisyydellä myös vierailla ulkoiluttajilla ja ohittaa vastaantulevat koirat ja ihmiset rauhallisesti sekä hihnassa että vapaana. Ei pelkää mitään, eikä menetä toimintakykyään missään tilanteessa. On hyvin järkevä koira, eikä turhia stressaa. Liikkuu luontevasti erilaisilla alustoilla ja vaikeassakin maastossa. Todella ahne ja tarkka ruoka-ajoistaa, Retkun hälyytin kyllä muistuttaa, että ruoka-aika ei pääse unohtumaan. Kotioloissa Retku on selkeästi yhden ihmisen koira. On piittaamaton vieraista, mutta rapsutukset toki aina kelpaa :-)

Retkussa on paljon terävyyttä ja vilkkautta, se vartio kotiaan jonkin verran. Ei ole mustasukkainen leluistaa eikä emännästään. Nuorempana oli kova pomottamaan ja alistamaan muita koiria, mutta nykyään suhtautuu toisiin koiriin (myös pentuihin) hyvin ystävällisesti ja rauhallisesti. "Puhuu" hyvin koiraa eli osaa rauhoitella riitatilanteissa eikä haasta riitaa. Pitää kyllä topakasti puolensa, jos sille käydään isottelemaan. Kestää treeneissä vapaana hallissa ja kentällä, vaikka muut suorittavat ja odottaa rauhassa omaa vuoroaan.

Mahti helmikuu 2012 (15 kk), kuva Katri Pintamo-Kenttälä

Pentueen isä Mahti

Nimi: Anadune Completely Awesome
Väri: Musta valkoisin merkein
Syntymäaika: 26.11.2010
Syntymäpaikka: Columbus, Ohio US
Kasvattaja: Judita Preiss
Omistaja: Miia Mustonen, Oulu
Isä: Am Grand Ch Winpara Dragonfire RN CGC "Brayden"
Emä: Avatar Bayshore Lady Of Rohan AO NA NAJ NF PT CGC "Eowyn"
Korkeus: 53 cm (14 kk)
Paino: 23 kg (14 kk)
Purenta: leikkaava purenta, kaikki hampaat
Kivekset: molemmat kivekset laskeutuneet 8 viikon iässä
Lonkat: A-A (12/2011)
Kyynärpäät: 0-0 (12/2011)
Polvet: 0-0 (12/2011)
Olkanivelet: ei muutoksia (12/2011)
Selkä: ei muutoksia (12/2011)
Silmät: terve, ei perinnöllisiä silmäsairauksia, gonioskopia avoin (12/2011)
CEA DNA: geneettisesti CEA terve vanhempien tulosten perusteella
TNS DNA: geneettisesti TNS terve vanhempien tulosten perusteella
CL DNA: geneettisesti CL terve vanhempien tulosten perusteella
Luonntesti: tulossa 2013
MH luonnekuvaus: suoritettu 6/2012 (18 kk iässä) Ampuminen: 2 Häiritsevyys lisääntyy leikin / passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön.
Toko:
Agility: maksi-1 (yksi nollavoitto supermiinuksella)
Paimennus: sytyttely kesällä 2011-12. Maltillinen ja rauhallinen paimen, jolla hyvät väljät flankit ja luonnostaan erinomainen etäisyys eläimiin.
Näyttelyt: Paras urospentu ja VSP SBCAK erikoisnäyttely 2011, ROP-pentu Kokkola tuomari Päivi Eerola. Juniori/nuortenluokasta 3 x SERT ja yksi CACIB.
Luonne: Mahti on akan mussukka ja kaikkien kaveri. Avoimempaa ja ystävällisempää kaveria saa hakea! Se ei ole ylitsevuotavan ystävällinen eikä hepuloi, mutta rakastaa kaikkia varauksetta. Ei ole ollut mörkökausia eikä uhmaikää. On melko itsenäinen ja rohkea kaveri, mutta työskennellessään aina keskittynyt ja hyvin kuulolla. Mahti on vilkas, mutta tasapainoinen poika. Se asettuu aloilleen, kun mitään hommia ei ole, mutta hetkessä se on valmis ja innokas työskentelemään. Ei kyseenalaista johtajuutta koskaan, mutta ei myöskään turhia nöyristele.

Mahti leikkii hyvin, se laittaa itsensä likoon ja pitää tiukalla otteella kiinni. Taistelee ja noutaa mielellään. Sillä on hyvä moottori luonnostaa, mutta ei kuohu yli. Mahti pn täysin hiljainen työskennellessään. Se on nopeaoppinen ja eikä ota häiriötä. Helppo matkakaveri, joka kulkee luontevasti junassa, bussissa, autossa ja lentokoneessa. Ei varo erilaisia alustoja, vaan on aina rento oma itsensä. Mitään urosmaisia, huonoja tapoja sillä ei ole ollut. Mahtin motto on "kaikki käy", se on huoleton heppu, joka ei turhaan ihmettele mitään eikä aiheuta harmaita hiuksia.Molemmat pentueen vanhemmat (sekä Retku Hirmu-tytär sen edellisestä pentueesta) on tavattavissa kotona tai treeneissä Oulussa sopimuksen mukaan. Katso myös "keikkakalenteri" blogin oikeasta sivupalkista. Meitä sopii tulla juttuttaman myös näyttely- ja kisapaikoilla.

Pennuille haetaan ensijaisesti harrastavia (agi, toko, PK) koteja, joissa on aiempaa koiraharrastuskokemusta. Pentuja ei myydä pelkästään lemmikeiksi, näyttelykoiriksi tai työkoiriksi maatiloille. Lisätietoa bordercolliesta rotuna löytyy parhaiten rotuyhdistyksen sivuilta SBCAK ry. Mikäli olet kiinnostunut pennuista, ole yhteydessä ja kerro lisää itsestäsi ja toiveista koiran suhteen.

Yhteystiedot
Miia Mustonen, Oulu
miia(a)muttaburra.info
puh. 050 434 2851 (pentutiedusteluja ei tekstiviestinä eikä vieraskirjan kautta)